Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

520 Indignation

Alexandra Tsitsinta, 520 Indignation, engraving, linocut on paper, 2011, Archaeological Museum of Aiani, 1,32 x 1,30m

Στο παραπάνω έργο απεικονίζεται η αγανάκτηση (indignation) μέσω των πολιτών που καταδικάζει την χώρα για την ύφεση, την εκμετάλλευση και το ξεπούλημα του ιδίου και της, όποιας, περιουσίας του.

Καθώς οι πολιτικοί ξεπουλούσαν με απίστευτη ευκολία τη χώρα και τους πολίτες δημιουργήθηκε το κίνημα των "Αγανακτισμένων".  Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή το μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας που υπερψήφισαν οι βουλευτές μας (τα καμάρια μας!) τον Μάιο του 2011. Είχαν ειρηνικό χαρακτήρα και
δεν "καπελώνονταν" από κανένα κόμμα.

Τον Ιούνιο του 2011 κατατέθηκε Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο συνάντησε επίσης μεγάλη λαϊκή αντίδραση, απόρριψη από μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιρρήσεις ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό προκάλεσε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις οι οποίες ήδη είχαν αναζωπυρωθεί με αφορμή και σε ανταπόκριση του ισπανικού κινήματος των "Αγανακτισμένων". Πλέον οι μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας είχαν γεμίσει με κόσμο που διαδήλωνε ειρηνικά.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο που πραγματικά θα ήθελα απάντηση... Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News την Τετάρτη 29 Ιουνίου τα ΜΑΤ κατανάλωσαν 2.200 σχεδόν βομβίδες χημικών και κρότου λάμψης και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011 το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παράγγειλε 10 χιλιάδες τεμάχια δακρυγόνων αξίας 900.000 ευρώ. Τα λεφτά αυτά που βρέθηκαν ξαφνικά??? Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν? και αν υπάρχουν γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τον πολίτη και όχι να τον καταδικάζουμε καθημερινά???

Το μεσοπρόθεσμο εκτός από το Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας μέσω του νεοϊδρυθέντος οργανισμού αποκρατικοποιήσεων  (με για μας) περιελάμβανε και τα εξής μέτρα:
  • Αλλαγή φορολογικής κλίμακας με επιβάρυνση σε όλους όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 8.000 Ευρώ
  • Έκτατη εισφορά για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 Ευρώ
  • Μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης.
  • Επιβολή κλιμακωτής αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας
  • Επιβολή ετήσιου τέλους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες
  • Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 2%
  • Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που θα παρακρατείται μηνιαία.
  • Αύξηση του ποσοστού παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10% που ίσχυε μέχρι τότε, σε 6% έως 14%.
  • Θεσπίζεται μέτρο εργασιακής εφεδρείας για οργανισμούς που καταργούνται.
  • Όσοι προσλαμβάνονται χωρίς επαγγελματική εμπειρία θα αμείβονται με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
  • Η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πηγαίνει από τα 2 στα 3 χρόνια
Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά θεωρήθηκαν οι μεγαλύτερες όλων των εποχών στον Ελλαδικό χώρο παρόλα αυτά οι Βουλευτές περήφανοι ψήφιζαν υπέρ του μεσοπρόθεσμου.... Είναι τελείως παράδοξο το γεγονός πως οι κυβερνώντες κλείνουν συμφωνίες υποστηρίζοντας πως το κάνουν για το καλό της χώρας ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζετε η Ελλάδα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας. Τι άλλο δηλαδή να κάνει ο κόσμος για να καταλάβουν ότι έτσι δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης?
και τα χειρότερα έπονται...
Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, 2011

Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, 2011

Αλεξάνδρα Τσιτσιντά

πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki/Διαδηλώσεις στην Ελλάδα 2011
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=76372&catID=11
http://tvxs.gr/node/88540
 http://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνική κρίση χρέους 2010-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου