Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Εισαγωγή

Το ημερολόγιο αυτό θα λειτουργήσει, αρχικά, αναδρομικά με σκοπό να εντάσσεται καθημερινά από ένα έργο που δημιουργήθηκε επάνω στη συγκεκριμένη θεματική της διπλωματικής μου (Protest).

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι... 

Στα μέσα του 2010, και μετά τις αποκαλύψεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έκλεισε για το 2009 σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που θα καθιστούσαν το δημόσιο χρέος βιώσιμο,
η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του χρέους. Αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και να πετύχει μείωση των επιτοκίων οδήγησε σε λήψη μέτρων μείωσης των δαπανών, τα οποία δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα. Κατόπιν αυτών η Ελλάδα κατέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συγκρότησαν από κοινού μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα. H ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου 2010 από τον πρωθυπουργό ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Καστελόριζο. Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης έγινε υπό τους όρους ότι η Ελλάδα θα λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και, ειδικότερα, υπό τους όρους ότι θα λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, που θα είχε πιθανές ανεξέλεγκτες συνέπειες και για όλη τη ζώνη του ευρώ. Τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την Κυριακή 2 Μαΐου 2010. Η Ελληνική Οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικής ανισορροπίας και το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2011, η κυβέρνηση να καταφύγει στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές. Επίσης τέθηκε θέμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος» του χρέους με σκοπό τη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

 Από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί όλος αυτός ο μηχανισμός βοήθειας για την υποτιθέμενη διάσωση της Ελλάδας θέλησα να βρω έναν τρόπο να εναντιωθώ. Ο τρόπος αυτός ήρθε μέσω της τέχνης και ιδιαίτερα μέσω του χώρου της χαρακτικής.


Alexandra Tsitsinta, Consumerism, engraving, linocut on canvas, 2010, 3.00 x 1.10 m

Το πρώτο μου χαρακτικό έργο βασιζόμενο στην παρούσα θεματική ήταν ο "Καταναλωτισμός I". Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των Barcode που προέρχεται από τους δανειστές μας δηλώνει τον ακατάσχετο έως τότε υπερκαταναλωτισμό (συμπεριλαμβανομένων των δανείων) αλλά και την συνεχή προώθηση προϊόντων, κυρίως εισαγωγής ή πολυεθνικών εταιριών που θέσανε την Ελλάδα ως έναν από τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης. 

Οι διαστάσεις του έργου είναι αρκετά μεγάλες γιατί στο μυαλό μου λειτουργούσε ως πεδίο. Αλλά και ως κραυγή - κατακραυγή για αυτά που έπονται...



πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνική_κρίση_χρέους_2010-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου